28 november 2023
19:00

Malungs IF

Referat: Hofors HC - Malungs IF 3 poäng in på kontot

Hofors kom till den här viktiga nyckelmatchen med en vinst hemma sist mot GGIK och förlust borta senast mot Söderhamn/Ljusne. Två spelare på listan över skadade/sjuka och det var # 28 Nils Elfsberg och # 19 Wilgot Heldevik-Klein. Wilgot blev sjuk strax innan match och det gjorde att # 25 Linus Hedström fick fortsätta som back trots att tanken var att han skulle spela forward igen. Malung ligger tvåa i serien och laget var inställt på en tuff match. Tränare Nicco pekade på vikten av spelet fem mot fyra innan match. Coachteam Elfsberg/Westman hade vaskat om lite i femmorna och det gav verkligen effekt ikväll.

Steelers rivstartade den här matchen med bra spel och kvicka vändingar/kontringar vilket skapade en hel del oreda i Malungsförsvaret och för målvakten Julius Aven. Efter 5.25 får HHC chansen att spela i numerärt överläge då Malungs nr 13 Jens Nilsson blir utvisad för hooking. Det går bara 25 sekunder sen stänker lagkapten # 25 Linus Hedström dit pucken och vi leder med 1-0. Det som inte fungerat tidigare fungerar nu direkt dvs spelet i powerplay med en man mer. Spelet fortsätter att vara ganska jämnt under första perioden men Hofors skapar lite fler lägen än Malung. Skotten vinns med 10-5 av HHC men några fler mål blir det inte i perioden. # 17 Isak Hansson-Johansson visar upp en bländande skridskoåkning och fin teknik och är på väg igenom vid flera tillfällen - främst under de två första perioderna. Isaks klart bästa match av de jag sett och det hade inte varit fel att utse honom till matchens lirare.

Andra perioden fortsätter lite i samma spår med ett jämnt spel på planen men efter 9.17 blir Malungs nummer 16 Gabriel Olsson utvisad för Tripping. Hofors får inte till ett lika bra power play denna gång men det behövs inte för med 7 sekunder kvar av utvisningen hänger # 21 Noel Lengstam dit 2-0 pucken med ett riktigt vasst och snyggt avslut strax innanför blå som borrar sig in i nedre vänstra hörnet hos målvakten Aven som är skymd. Noel får priset som bästa hemmaspelare och det är något han förtjänar genom att göra sin bästa match hittills i Hoforsdressen. Matchbilden förändras inte nämnvärt med ett jämnt spel där Hofors känns lite spetsigare framför mål och i anfallszon. Efter 11.52 drabbas Malung av ytterligare en utvisning då nr 26 Alexander Ljung får två minuter för tripping. Den här gången fungerar power play inte alls för Steelers och precis efter att Malung blivit fulltaliga så smäller Oskar Thorell in 1-2 på pass av Nils Molin. Ett skott från precis innanför blå linje som letar sig in till vänster om # 37 Sohlborg i Hoforsmålet. Kanske är det dåligt självförtroende, kanske är det något annat men målet chockar HHC som helt tappar både spel, arbetsinsats och inställning. Malung tar över helt och det resulterar i utvisningar från Steelers mot slutet av perioden. # 16 Halldór Skulason hänger inte riktigt med när en Malungsspelare skär in framför # 37 Sohlborg och Halldór använder klubban på ett ej tillåtet sätt för att hindra ett friläge efter 18.06 av andra perioden. Annars var det här en imponerande debut av islänningen som visar sig vara stor och stark och lugn i sitt agerande i egen zon. Han är ingen speedkula på skridskor men med ett riktigt bra första pass och ett lugn kommer han bli en tillgång för Hofors framför allt defensivt. Hur som helst så trycker Malung på med en man mer och # 25 Linus Hedström använder sin klubba för att hugga ved och klubban/veden hos MIF spelaren går av. Det blir två minuter på botbänken och en nagelbitande avslutning av andra perioden 3 mot 5. Lite sätter sig laget själv i situationen då man blir handlingsförlamade efter reduceringspucken. Steelers reder ut stormen med hjälp av lite tur, Sohlborg och periodpausen. Skotten slutar 11-11 i andra perioden.

Lite orolig är man inför tredje perioden då vi tappat så många matcher där denna säsong. HHC agerar dock resolut denna kväll och stänger ner Malung i sista. Något riktigt tryck blir det inte förrän Malung tar ut målvakten med tre minuter kvar. Vi har själva blivit hårt straffade av att ta ut keepern denna säsong medan vi har haft svårt att stänga matcher i slutet. Den här kvällen lyckas Steelers med det när man vinner pucken i mittzon och # 18 Jegor Romanov får tomt mål på ett osjälvsiskt pass från # 10 Srdjan Subotic efter 19.01. Nu tror alla att det är klart inklusive Hoforsspelarna som slutar spela och kämpa och det blir kaotiskt framför Sohlborg direkt. Det är ytterst nära att Malung reducerar och # 37 Sohlborg blir med rätta förbaskad. Vi reder ut det hela och tre viktiga och sköna poäng tickar in på kontot. Skottstatistiken i tredje perioden slutar 13-10 i HHC favör.

Sammanfattningsvis gör Hofors en riktigt bra insats mot ett av seriens bästa lag. Kaffe - kaka - andra raka på hemmaplan. Alla får med beröm godkänt idag och många gör sin bästa match i år - i alla fall i de matcher jag sett. Med två powerplay mål och ett i tomt mål så är det tydligt att det är där vi vinner matchen. Vi löser både 3 mot 5 och 4 mot 5. Spelet i Boxplay och Powerplay avgör vilket visar hur vikltigt det är med "special teams" för att vinna matcher. Är det något som behöver förbättras så är det kanske inställningen att gnugga i 60 minuter och inte tappa huvudet om det trillar in en puck bakåt. Noel Lengstam, Isak Hansson-Johansson och Jegor Romanov är riktigt bra. Zebastian Sjödin är alltid underhållande och rolig att se precis som Srdjan Subotic. Roberts Vorona gör det bra men Patrik Janech är utmärkt när kan kommer in och gör några byten efter att ha startat som extrapselare. Han är lysande med stor energi. Roligt att se Halldór Skulason göra en bra debut med stort lugn och metodik i försvarsarbetet. Backarna hjälper Sohlborg och rensar framför mål. Alla höjde sig ett snäpp ikväll och det kommer krävas att vi ligger kvar på den här nivån på fredag då Skedvi/Säters IF kommer på besök. Tre viktiga poäng till att fightas om och vi behöver vinna den för att haka på övriga lag i tabellen.

Målskyttar i Steelers denna kväll var: Linus Hedström, Noel Lengstam och Jegor Romanov
Skottstatistik: 34-26